Så framställer du vin hemma

I Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin finns det många goda tips och råd på hur man lyckas frambringa spännande viner hemma. Det är en väsentlig och uttömande bok som består av en hög nivå av expertis. Vissa hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.

Erlandsen konstaterar att det skett en jättestor utveckling inom vinframställningen hemma. Flera kunskaper och erfarenheter har ärvts från den etablerade vinindustrin. Och i jämn takt har också utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Åtskilliga nya ingredienser har dessutom tillkommit på marknaden som bidrar åt att förgylla vinframställningen. I synnerhet har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det många hushåll som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?

Boken Hemmaframställning av Vin har som mening att skildra vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den lite mer erfarne. Boken kan även tjäna som gott underlag till allehanda vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.

Vinbryggning på egen hand innebär inte endast att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är sannerligen underhållande att förfina sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt trevlig hobby.

Flertal ägnar sig åt kokkonst i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används också i tillagningen. Dock har många resonerat att det ibland är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det såklart mer utrymme att hälla i mer vin i maten med tanke på att en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte reflektera så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en stänk nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.

Ett bra tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman många personer i bryggarlag. Det kan bli ett ypperligt tillfälle att samlas och umgås, och hjälpas åt och byta erfarenheter sinsemellan.

Därutöver ger Erlandsen tips om att utförligt planera vinprocessen. Det är centralt att skriva upp alltsammans som ska användas och granska att den utrustning som ska användas är fräsch och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting saknas så kan det ju bli rätt så förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så sätt kommer allting följa i rätt ordning.

All utrustning som ingår i vinbryggningen har vanligtvis en form av bruksanvisning. Läs dessa noga för att spara massor misstag. Tyvärr är det flera som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att ta reda på vad som eventuellt gick fel.

En annan mycket viktig del i processen är att skriva upp allt som tillsätts och när i processen det sker. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal bra åt att spåra vad som möjligen kan ha gått fel. En bryggjournal kan så klart funka åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt fantastiskt vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.

Be the first to comment

Leave a Reply