Brygg ditt eget vin hemma

Vin är en av favoritdryckerna hos flera personer. Det finns antika seder av produktion av vin, och i nuvarande Iran har man hittat tecken av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens seder spridits och anammats av övriga världen.

Det har därutöver blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera tycker att det är ett ypperligt tillfälle att personligen ha möjlighet att utröna skilda vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en färdig vinsats. Ifall samtliga instruktioner följs noga så kommer också nybörjaren nå målet och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så får vin i sedvanlig bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, uteslutande kallas vin om vinmusten utgörs av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock inte leva upp till de kraven, och det med fördel. Det ger potential att prova att göra vin på många varierande bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att granska så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omdana vinets smakkaraktär avsevärt. En annan extremt betydande del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är rent.

För att vara på den säkra sidan bör man förädla sitt vatten med aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Kolets förmåga att rena beror på kvalitativa aspekter som kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur.

Sila vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska förekomma i rumsvärme. Aktivt kol finns att köpa via Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte ska vara för små. Ett vattenlås måste vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är tillräckligt omfattande kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är färdig ska vinet omtappas till ett annat jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska ske. Jäshinken tvingas nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är också en mycket viktig del av redskapen som används vid bryggning. Den används åt att mäta upp sockerhalten i musten. Även ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml tenderar att vara nog.

Stundtals är det faktiskt inte enbart sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar därför utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en betydlig roll under bryggningens gång. Ett förslag är att mäta upp tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ned oechslemätaren för att läsa av värdet.

Anteckna alla värden noga i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli häpen över vinsmaken i slutändan. Men man ska naturligtvis inte bara förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet då och då och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen får vinet stå i jäskärlet i cirka 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ännu en gång.

Be the first to comment

Leave a Reply