Prova att tillverka mousserande vin

Att brygga sitt eget mousserande vin kan vara en väldigt krånglig process om du väljer att tillverka det genom den traditionella “Methode Champenoise”.

Men det finns en alternativ metod som skänker fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.

Även mousserande vin kan göras från en mängd diverse material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en god kvalitet alla druvor produkt för att tillverka champagne.

Innan vi börjar bör jag att det finns ett smidigare sätt som också framställer ett smakfullare vin. Inhandla en vinsats från Prestige Premium vinsats Här ifrån hembryggning.se, prisad.se eller liknande webbutik.

Du kommer att vara i behov av en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan köpas någorlunda billigt på nätet.

Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1,070 samt 1,080 och ej högre.

Därtill behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att blanda ihop med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de ska funka som en preliminär tryckhållare.

Du behöver likaså en kapsyltång och några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne många faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att producera vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har blivit färdig, använd hävert för att flytta vinet till en öppen hink.

Vinet bör vara lite grumligt, om inte lägga till lite jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en primitiv sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.

För att tillverka denna sirap, värm en mix av en del vatten och två andelar socker (räknat på volym). Värm upp till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.

4) Rör om sockerlag, försiktigt ändock noga, i vinet.

5)

Kommande steg är buteljering med hjälp av hävert, transportera vinet direkt till champagneflaskor använd enbart flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna handskas med det tryck som byggs upp.

6) Placera flaskorna stående på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara färdigt nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ännu en månad eller till dess det är kristallklart.

Efter denna period låt flaskorna stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Detta kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en skör operation där det mesta av innehållet kan spruta ut om du inte utför det på korrekt vis.

Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta eventuellt vara ett bra tips:

Snabbhet är det mest betydelsefulla i denna process om du önskar behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du även vinklar och avlägsna locket på flaskan.

Det tar lång praktik att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har inte skrivit någonting om den vanliga vintillverkningen som behövs som fundament till detta, alla tillbehör för detta finner du smidigt på internet.

Be the first to comment

Leave a Reply