Vintillverkning med glycerinet (glycerolen) eller såpbubblor med glycerin, det är frågan?

För vinbryggning kan glycerin (glycerol) tillsättas för att förfina fylligheten i vinet. Glycerinet ger vinets body, dess fyllighet.

Glycerin kan användas i vin, mjöd och cider. Detta kan funka i öl, man får prova sig fram.

Glycerin produceras i vinet under jäsningen men en del vinjäster tillverkar lite om man har snålt med frukt. Ett sådant vin har för snålt med body och smaken drar åt vattningt.

Glycerin kan sättas till i efterhand när vinet fylls på flaskor eller när vinet ska drickas. 1-5 gram glycerin (glycerol) per liter vin, tveklöst icke mer. 1 gram glycerin (glycerol) per liter vin tendera räcka mer än väl.

Med glycerin i förrådet så kan du göra dina egna gigantiska såpbubblor

Såpbubblor förundrar och underhåller vuxna såväl som barn. Ifall du gillar att göra egna bubblor men anser att det är ledsamt med de små som man får till med vatten och diskmedel så bör du prova en mix med glycerin, även kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem som fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flera matvaror och drycker. I vin är det glycerin som ger fylligheten.

Vad är glycerol och är det verkligen säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en fluid som inte har någon färg eller lukt. Man finner glycerinet på skilda håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

Glycerin

Det var minsann en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja via en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två skilda delar.

Man kan förfärdiga glycerinet på syntetisk väg och det finns också vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut samt säljas) och animaliska varianter av det.

Om du vill glycerin köpa så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se alternativt på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att även betrakta hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite oförvanskad och festlig underhållning till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, lite socker och så vanligt diskmedel. Mixa ihop i en skål och doppa sedan det arbetsredskap som du vill skapa bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar samt två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett instrument som är enkelt att doppa i glycerinlösningen. Sedan så är det enbart att bringa verktygen framåt i luften varpå bubblorna kommer att skapas. glycerin hår detaljer

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan likaså leka med dem i badrummet. Man kan faktiskt skapa bubblorna med armar samt händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen eller fullkomligt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att skapa en ring framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som därpå kan flyga ut över badrumsgolvet. Det här är något du kan testa på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att nyttja hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på alla produkter som finns i hemmet och som består av denna produkt. Om man har en glycerolflaska så är den i sig ej farlig. Ifall man dessutom har lite salpetersyra i hemmet så kan det dock vara läge att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Ifall man blandar salpetersyran samt glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en burk med denna blandning i golvet så får man en fin liten explosion. Glycerin är ett säkert medel att använda sig av.