Vintillverkning med glycerinet (glycerolen) alternativt såpbubblor med glycerin, det är frågan?

Inom hembryggning används glycerin (glycerol) som smakförbättrare. Glycerinet ger vinets body, dess fyllighet.

glycerin (glycerol) kan användas i vin, mjöd och cider. Det funkar ofta på sprit som fruktvodka samt dessutom i öl, man får pröva sig fram.

Glycerin produceras i vinet under jäsningsprocessen men vissa vinjäster tillverkar för lite om man har snålt med frukt. Då upplevs vinet tunt och blaskigt.

Man kan sätta till glycerin (glycerol) när som helst i processen men utan tvivel är det bäst när vinet skall buteljeras alternativt drickas. 1-5 g glycerin per liter vin, tveklöst inte mer. Som regel räcker 1 g mer än väl.

Glycerin till såpbublor:

Med glycerin i förrådet så kan du skapa dina egna gigantiska såpbubblor

Såpbubblor fascinerar både vuxna och barn. Om du gillar att göra egna bubblor men anser att det är ledsamt med de små som man får till med vatten och diskmedel så bör du testa en mix med glycerin, också kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem såsom fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flertal matvaror samt drycker. I vin är det glycerin som skänker fylligheten.

Vad är glycerol och är det verkligen säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en vätska som inte har någon kulör alternativt lukt. Man finner glycerinet på skilda håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

bra

Det var rentav en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja genom en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två olika delar.

Man kan frambringa glycerinet på syntetisk väg och det finns även vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut och säljas) och animaliska varianter av det.

Ifall du vill glycerin handla så kan du handla det online som på allt-fraktfritt.se alternativt på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att dessutom titta på hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite naturlig och humoristisk underhållning till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, lite socker och så vanligt diskmedel. Mixa tillsammans i en skål och doppa efteråt det verktyg som du vill skapa bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar samt två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett verktyg som är lätt att doppa i glycerinlösningen. Efteråt så är det bara att föra verktygen framåt i luften varpå bubblorna kommer att skapas. glycerin hår fakta

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan också leka med dem i badrummet. Man kan faktiskt göra bubblorna med armar och händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen eller helt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att skapa en ring framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som sedan kan flyga ut över badrumsgolvet. Det här är något du kan prova på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att nyttja hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en glimt på alla produkter som finns i hemmet och som innehåller denna produkt. Om man har en glycerolflaska så är den i sig icke farlig. Ifall man även har lite salpetersyra i hemmet så kan det dock vara plats att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Ifall man blandar salpetersyran och glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en behållare med denna blandning i golvet så får man en grann liten explosion. Glycerin är ett säkert medel att använda sig av.