Vin på bär och frukt

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit betydligt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser och utrustning. Det är dock betydelsefullt att utförligt planera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.

Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det normalt att brygga på allehanda bär och frukter.

Ifall man använder sig av till exempel bär så ska de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är viktigt att kärlet är noga rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut undan dåliga bär och rensa undan kvistar. Minsta lilla kvist kan förvrida den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därutöver vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas tämligen mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis fel densitet på provet när det är kolsyra. Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man emellertid få undan en stor kvantitet av kolsyran. Tänk även på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som likaså påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var grundlig med att inte få med något annat än bara vätska ner i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet bör jäsa i ungefär 2-4 veckor beroende på vilken variant av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.

Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Var detaljerad med att skölja ur hinkar och kärl noga efter användning. Det ultimata är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att lägga skopor, mätglas och oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett väldigt sortiment som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig särskilt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder också mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flera hemmabryggare använder sig av.

Be the first to comment

Leave a Reply