Utrustning som krävs för att brygga vin hemma

I boken Hemmaframställning av Vin som är skriven av Kjeld Erlandsen så ges flertal goda tips. Bland annat finns det noggrant beskrivet om viss viktig utrustning. För den oinvigde kan det så klart vara bra att ha koll på vissa specifika attiraljer som krävs. Speciellt är det på sin plats att lyfta fram hävert och oechslevikten.

För att underlätta omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert utgörs av ett par rör, en slang tillsammans med tillhörande slangklämma, för att ha möjlighet att sluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir flexibel för alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp omkring 5 cm hög som medför att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ner ¾ i vinet och därpå ska jäskärlet varsamt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.

Det är betydelsefullt att alltid göra rent häverten efter bruk. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan medföra risk att smitta vinet med bakterier.

Ibland sker det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen om de placeras i 70 grader varmt vatten. Därefter kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte anser att en del mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är oechslevikten. Det är en flytvikt som används för att räkna ut mängd socker och extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser undan utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha kontakt med botten.

Även ett mätglas är således nödvändigt och bör vara tillräckligt stort så att oechslemätaren ges utrymme. En tillräcklig volym på mätglas brukar vara 100 ml. Det är viktigt att ha i åtanke att det inte alltid är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Skilda frukter och bär innehåller skilda mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.

Be the first to comment

Leave a Reply