Utrustning för hembryggning av vin

Det är nu för tiden inte alls komplicerat att framställa sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara stor. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert åt omtappning och upptappning, och en gummitätning tillsammans med ett jäsrör.

Den som använder sig av en komplett vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovan nämnda redskap. Det finns självklart mängder av övriga redskap och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp många tips.

Kjeld betonar också hur viktigt det är med hygien. Allt som kommer i kontakt med vin och frukt måste vara rent. All utrustning ska vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allt sådant kan fördärva jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar samt avfettar på samma gång. Det är därjämte två medel som är till fullo ofarliga att nyttja.

För att erhålla bäst effekt bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noggrann sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går dessutom att tillämpa soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att skölja av. Tänk dessutom på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noga) kan influera syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går förträffligt. Tänk bara på att vara omsorgsfull med att inspektera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det givetvis en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn funkar ypperligt till päron. På så vis tar det ingalunda lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan nyttja skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer eftersom det är don som delar frukten alldeles för mycket.

Be the first to comment

Leave a Reply