Smidig och okomplicerad vinframställning

Vin framställs av saften från pressade vindruvor, och i enlighet med EU:s definition får vin endast kallas vin om det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det flera speciella olika processer av vinframställning.

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ungefär 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därnäst också till Italien samt södra Frankrike. Slutligen skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som givetvis också spridits till återstående världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så vis att den kan förekomma i våra hushåll. Det är emellertid inte jämt hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin eftersom folk tenderar att testa diverse varierande bär, frukter och juicer. Det ger också möjlighet att lära sig nya och olika recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att intensifiera alkoholhalten. För vinframställning hemma köper man en vinsats som är ett alldeles utmärkt alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir oftast gott resultat och det enda man behöver göra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara ordentlig med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av varierande slag. Det kan handla om att vissa oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Således är både hygien och ren utrustning oerhört relevant.

Aktivt kol är en oerhört bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det funkar till att rena både vatten och alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan avskilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör ha i åtanke att varje vinsats man framställer brukar få sin egen karaktär oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på skiftande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan tro. Ett tips är att testa olika jäster till samma vinsats, och på så vis upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av skilda varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning måste vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder genom sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser väldigt rent. Den består av näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Med tanke på att jästen innehåller mindre socker resulterar det dessutom i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns skilda sorters jäster är därför att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.

Be the first to comment

Leave a Reply