Rekommenderade råvaror att nyttja till vinbryggning hemma

Flera har upptäckt hur fantastiskt det är att kombinera annorlunda fruktrecept vid vinbryggning. Man kan prova i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som gillar att vara ute på skogspromenad ska spana de otaliga sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte prova att brygga vin på blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör prova att brygga på rosenblad från doftande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte jämt tid att brygga när somliga råvaror har sin skördetid. För den skull kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida bruk. En del råvaror bör faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär och rönnbär.

Men när det inte hela tiden är säsong för frukt och bär kan man införskaffa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte ovanligt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.

Det är även ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att inhandla. Varudeklarationen bör noga läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns vissa safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan ha i åtanke att äppelmust är perfekt att brygga vin på.

Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara relativt dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.

Be the first to comment

Leave a Reply