Om vinbryggning och dess råvaror
Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.
I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.
Den som gillar att vara ute på skogspromenad bör spana de många sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.
Och varför inte prova att brygga vin med blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör testa att brygga på rosenblad av välluktande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.
Det finns inte ständigt tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. Således kan de alltid förvaras djupfrysta för senare hantering. En del råvaror bör rentav helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.
Men när det inte alltid är årstid för frukt och bär kan man inhandla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte ovanligt att en rejäl förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på endast några hekto.
Det är även ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att köpa. Varudeklarationen ska noga läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar bevista musterier kan beakta att äppelmust är ypperligt att brygga vin på.
Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara relativt dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.