Måste man nyttja dextros som bryggsocker eller kan vanligt socker också fungera?

Dextros brukar tjäna som en huvudsaklig ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att införskaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.

ölbryggning

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortskrida en ständig debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller om man vill få till en god smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara noga med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och består bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite olika åsikter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del anser att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass minimal att det verkligen ej spelar någon roll.

Något man måste komma ihåg är att ölet kan få en viss smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och byta ut med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de annorlunda delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod även kommer att influera resultatet. Ifall du följer ett recept och därefter får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl igen. Du bör helst undvika att blanda på känsla.