Hemmaframställning av vin – en bok som måste finnas i bokhyllan

Det är mycket som har utvecklats inom Hemmaframställnig av vin. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men även jästekniker och övrigt som har med bryggprocesen att göra. Den som synnerligen vill fördjupa sig bör till exempel undersöka boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt många vinbryggare att nå utmärkt resultat.

Hemmaframställning av vin är en oerhört detaljerad bok som börjar med att redogöra att vin är en angenäm hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet och årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens varierande steg.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest spännande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd olika kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna på skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att hitta många vilda bär. Han nämner annorlunda slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel på råvaror så inser man tämligen raskt att vin kan smaka oerhört annorlunda. Frukt och bär ska givetvis vara mogna och goda om de ska användas till vinframställning

I boken står det utförligt om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges också råd på kringutrustning som är bra att innehava. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, en gummitätning som har jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga.

En mycket given källa för dina inköp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig erfarenhet av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan exempelvis köpa aktivt kol från företaget, vilket är centralt för att rena vattnet från diverse föroreningar. Ifall vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt rent finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.

Be the first to comment

Leave a Reply