Hemmaframställning av vin – att tänka på

Den som vill uppleva nya smaker och tycker om vin bör absolut prova att brygga själv. Vin kan framställas på allehanda bär och frukter och dessutom genom varierande jästekniker och övriga faktorer.

En klar styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därtill generellt billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är flera som har gastronomisk välbehag över att få nyttja vin i maten för att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera annorlunda sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar troligen på många.

Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp alltsammans som ska användas och konrollera att all utrustning är ren samt fungerande. Det är aldrig kul att märka att det saknas någonting när man väl ska komma igång. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att göra ett arbetsschema.

Dessutom medföljer normalt bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket noggrant. Att vara bra rustad kan nämligen bespara flera förargelser samt fel.

Under bryggandets gång tillsätts varierande mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller inte följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett motsvarande utomordentligt resultat – eller tvärtom, undfly fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara särskilt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självklart en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och därutöver oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt svårt att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångspunkt från en färdig vinsats. Det ger en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer erfaren kan man börja testa att brygga vin på till exempel egenplockade bär alternativt frukter.

Be the first to comment

Leave a Reply