Hemmabryggning av vin är en tilltalande och skojig hobby

Kjeld Erlandsen konstaterar i sin bok Hemmaframställning av Vin att hembryggning på flera vis är riktigt kul. Hans engagemang åt vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen gått framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat annorlunda tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större vidd ska spegla kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag flera hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.

Självklart är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar samt kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större mån bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns således tillfälle att ge vinet en otvetydig riktning redan från start. Därtill har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av somliga nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen menar att hemmabryggning inte enbart är förträffligt för att det är billigt utan därför att det är trevligt att utveckla sin alldeles egna produkt. Det blir verkligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna bistå hemmabryggare men dessutom tjäna som underlag till diverse vinklubbar.

Det finns dock en gynnsam fördel med att hemmaframställning av vin är förhållandevis billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma ihop med den gastronomiska glädjen. Ihop med hemmagjort vin öppnas otaliga möjligheter. Varför exempelvis inte använda ett par flaskor vitt vin att koka fisken i?

Kjeld tipsar också om att gå samman i mindre bryggarlag. Möjligen ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att utväxla kunskap och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte bara Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och skänker trygghet åt hemmabryggaren. Han tar dessutom upp tips från andra vinbryggara som han menar vara värda att sprida.

Den här boken är speciellt väsentlig på så sätt att det finns väldigt få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en motsvarande ingående och uttömmande skildring av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte bara hela den praktiska processen utan skänker dessutom tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen.

Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är avhängig frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive grupp är helt beroende av bryggprocessen. Men en väsentlig tumregel för allt vin är att bara selektera högklassiga råvaror.

Be the first to comment

Leave a Reply