Att brygga sitt eget vin

Det är inte alls sällsynt att flertal människor brygger sitt eget vin hemma. Det är en rafflande procedur som ger möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att planlägga processen, och att köpa ett lämpligt kärl. Reflektera även över vilken sort av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noggrann med tanke på att det ökar chansen till att få ett gott resultat. Fundera över vilka bär, frukter eller juice du vill begagna dig av. Det är såklart något som hör samman med vilken variant av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att framställa vin på många olika bär samt frukter.

Ifall man plockar bär för att nyttja till vinbryggningen så är det centralt att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär ska ej användas åt bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en ökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär samt 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett arbetsredskap som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används åt framställningen. Mestadels brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noggrann med att blanda.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Olika jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges vanligtvis hur man ska göra. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del lämpar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det behövs ännu ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak ska man tvinga ur den sista saften ur bären.

Mät med hjälp av ochelemätaren igen för att kolla sockerhalten och ifall mer socker behöver tillsättas. Sedan får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Be the first to comment

Leave a Reply