Experimentera att göra mousserande vin

Att brygga sitt eget mousserande vin kan vara en mycket komplicerad process om man väljer att göra det genom den traditionella “Methode Champenoise”.

Cider vinsats finns på http://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.

Men det finns en alternativ förfarande som skänker fantastiska resultat med ett minimum utav ansträngning.

Även mousserande vin kan göras från en antal annorlunda material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna.

Det är bäst att använda en god kvalitet samtliga druvor alster för att göra bubbel.

Du kommer att tarva en hydrometer innan man börjar göra din ”champagne”.

Dessa kan köpas ganska billigt på webben.

Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1, 070 och 1, 080 och ej högre.

Dessutom behöver du ett basal hembryggningspaket för de initial bryggningsstegen.

Jag föreslår att man använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), alldenstund de ska funka som en preliminär tryckhållare.

Man ska också en kapsyltång och några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning utav andra drycker kräver bubbel flertal faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin opp till slutet utav jäsningen.

2) Så inom kort jäsningen innehar upphört, begagnad hävert för att flytta vinet till en öppen hink.

Vinet skall vara lite grumligt, om ej addera lite jästsediment från botten utav jäsningskärlet.

3) Gör en simpel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.

För att göra denna sirap, värm en mix av en del vatten och ett par delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.

4) Rör om sockerlag, mjukt men grundligt, i vinet.

5) Efterträdande steg är buteljering med hävert, flytta vinet bums till champagneflaskor använd endast flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att kunna hantera det tryck som byggs opp.

6) Ställ flaskorna upprätt på en kylig plats i 3 månader.

Vinet skall vara klart nu med speciell sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller tills det är kristallklart.

Efter att denna cykel låt dem stå i kyl vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Detta kommer att assistera hålla dra ner jästen när man häller opp.

När flaskorna ska öppnas är en känslig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut om man ej gör det på rätt sätt.

Såvida du inte är en mästare på denna handlag kan detta kanske vara ett bäst tips:

Snabbhet är det väsentliga i denna ingrepp om man vill bibehålla det mesta av din mousserande vin.

Placera en tom mottagare på en vinkling före flaskan som du oxå vinklar och ta bort locket på flaskan.

Det tar lång träning att alstra att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag innehar inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som bas till detta, samtliga komplement för detta hittar man lätt online.

Be the first to comment

Leave a Reply